|
2007-09-09 09:57:54, vasárnap
|
|
|
Élvezetes leírása az jó magyar ételeknek - 49.
Az 1800-as évek végén jelent meg Zilahy Ágnes szakácskönyve, melyet maga Jókai Mór ajánlott a nagyközönségnek, s melynek receptgyűjteménye izgalmas kalandot jelenthet a ma háziaszszonyának is. Amellett, hogy változatos főznivalót talál benne, kortörténetnek is igen érdekes. Szerzője, bevallása szerint, semmit nem szeretett, mi nem eredeti, semmi nem lelkesítette, mi nem hazai. ĺme, ebből olvashatnak szemelvényeket korhű nyelvezetben és helyesírással.
A rácz pite
A rendes rétes tésztát, ha már jól kiszáradt az abroszon, hajtogassuk össze ugy, hogy négyrétű legyen. Az össze-hajtáskor a tészta minden rétegét fröcsköljük meg olvasztott vajjal. Egy tepsit kenjünk meg vékonyan vajjal, azután vágjunk bele egy akkora darabot, az összehajtogatott tésztából, mint a tepsi. Negyed kiló mazsolát és negyed kiló mandulát megtisztitva és összetörve, fél kiló czukorport keverjünk össze. Ezzel a tepsiben lévő tésztát tetszésünk szerinti bőségben hintsük be; kevés olvasztott vajat is szórjunk a mandulás tésztára; azután ujra tegyünk egy lap rétes tésztát és kevés vajat a mandulára. A tészta fölibe megint tegyünk a töltelékből és igy járjunk el egész addig, mig a tésztánk és töltelékünk elfogy. A tészta legtetejére is hintsünk mandulás czukrot. Tegyük csendes tüznél sütőbe, és csakis addig süssük, mig szép halavány rózsaszinű lesz a tésztája. Akkor boritsuk ki deszkára, vagdaljuk fel hosszukás rudacskákba. Ezt a süteményt több napig el lehet tartani; ritka kellemes izü csemege.
A pozsonyi mákos (diós) patkó
Egy kiló lisztet tegyünk deszkára; elegyitsünk fel a liszttel fél kilónyi zsirt, azután gyurjunk e zsiros lisztbe hat kanál czukorport, hat tojás sárgáját és annyi tejfelt, hogy a tészta kemény ne legyen, hanem inkább könnyen elnyujthatóvá váljon. Egy késhegynyi sót, egy kis pohár rumot, vagy konyakot is keverjünk a tésztába; ezen anyagokat gyurjuk jól össze (negyed óra hosszáig), a mig a tészta szép sima lesz. Mikor sima lett, nyujtsuk ki késfoknyi vékonyra, vagdaljunk belőle araszos hosszu és három ujjnyi széles koczkákat. E koczkákat kenjük meg egy ujjnyi vastagon mák- vagy dió töltelékkel, melyet a következő módon készitsünk el: fél kiló daráltmákot (vagy apróra tört dió-belét), tegyünk negyed kilónyi, vizbe mártott és lángtüzein sziruppá forralt czukorba és czukroslében forgassuk meg. Ha igen parázs a töltelék, tegyünk közé egy kevés tejet. Miután a töltelékeket jól öszsze kevertük, vegyük el a tüztől és teljesen kihűlve, hidegen tegyük a tésztába. A koczkába vágott tésztát hosszában töltsük meg és aztán sodorjuk össze, vékony, duzzadt, gömbölyű pálczákba. E pálczákat hajlitsuk meg patkó alakuakra és ugy rakjuk tepsibe, azután kenjük meg tojás sárgájával és sütőben süssük gyors tüznél, hogy ki ne száradjon. Ez a tészta több napig hiba nélkül eláll; de azért mégis legjobb frissen.
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
Címkék: háziaszszonyának, összehajtogatott, nagyközönségnek, kortörténetnek, szemelvényeket, szakácskönyve, elnyujthatóvá, helyesírással, töltelékeket, nyelvezetben, lelkesítette, czukroslében, megtisztitva, rudacskákba, töltelékünk, töltelékből, hajtogassuk, olvashatnak, legtetejére, töltelékkel, fröcsköljük, elegyitsünk, daráltmákot, olvasztott, változatos, czukorport, vagdaljunk, tetszésünk, főznivalót, összetörve, lángtüzein, késhegynyi, rózsaszinű, készitsünk, sárgájával, pálczákat, 1800-as évek, rácz pite, rendes rétes, tészta minden, tepsit kenjünk, akkora darabot, összehajtogatott tésztából, tepsiben lévő, mandulás tésztára, tészta fölibe, tészta legtetejére, süteményt több, pozsonyi mákos, kiló lisztet, tészta kemény, tészta szép, Zilahy Ágnes, Jókai Mór,
|
|
|
|
Nagyi telefonál A boldog családok mind hasonló... Facebookon kaptam Varga János Veniam - Fontos sz... Osváth Erzsébet - Gólya a réte... Régi emberek, akikre máig büsz... Alázat Png cica Hogy lehet megtartani Akik bántanak téged Jó reggelt, jó napot mindenkin... A tömeg, a Mester, a módszer, ... Éretlen vers Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Kaffka_Margit Sokan azt tartják A sors George Gordon Lord Byron: Inez... Png ház Hogyan éljünk boldogan, amíg m... Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Hogyan lehet Jézust szenvedély... Albert Einsteinről Miért nem menti meg Jézus a jó... Nagyon különös Facebookon kaptam Facebookon kaptam Nagyon különös A Megváltó szolgálatában Gyökössy Endre - Virágok virág... Nem tudhatod Facebookon kaptam Gonosz démon-álarc Egy maradéktalanul uralt világ Facebookon kaptam Mírjam barát... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Fekete István - Akác 69 éve hunyt el Albert Einstei... Facebookon kaptam Png csokor Még csak most kezdődik a nap A kételkedés kezelése Alázat Png csokor Nem méltó hozzád Akarat Akarat Facebookon kaptam Facebookon kaptam A tömeg, a Mester, a módszer, ... Ne kapaszkodj magasabbra, Png kutya Akarat George Gordon Lord Byron: Inez... Facebookon kaptam Krisztinától Akarat Németh László tollából Segítsük barátainkat, hogy meg... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Cs Ildikótól Alvó cicák Facebookon kaptam Hogy lehet megtartani Akarat Facebookon kaptam képre írva 69 éve hunyt el Albert Einstei... Facebookon kaptam A Megváltó szolgálatában Tóth Ágnes - Szervusz pad Png virág Amikor Jézus rátapos a lábadra Idő Facebookon kaptam Facebookon kaptam Aki nem dolgozik, ne is egyék Őrizkednünk kell... Gyökössy Endre - Virágok virág... Alázat Ágai Ágnes – Csendélet Bounty krémes Facebookon kaptam Png cica Akarat Bounty krémes Paul David Tripp Április 21 Weöres Sándor - A hársfa mind ... Fekete-erdő desszert Facebookon kaptam Csak a fogyatkozás látható Leonardo da Vinci gondolata Idő Fehér virág Mindig jusson idő nevetni Akarat Hogyan lehet Jézust szenvedély... Egy hatékony szolga Nagyi telefonál
|
|
|
|
1800-as évek, rácz pite, rendes rétes, tészta minden, tepsit kenjünk, akkora darabot, összehajtogatott tésztából, tepsiben lévő, mandulás tésztára, tészta fölibe, tészta legtetejére, süteményt több, pozsonyi mákos, kiló lisztet, tészta kemény, tészta szép, ujjnyi vastagon, következő módon, kevés tejet, koczkába vágott, tészta több, háziaszszonyának, összehajtogatott, nagyközönségnek, kortörténetnek, szemelvényeket, szakácskönyve, elnyujthatóvá, helyesírással, töltelékeket, nyelvezetben, lelkesítette, czukroslében, megtisztitva, rudacskákba, töltelékünk, töltelékből, hajtogassuk, olvashatnak, legtetejére, töltelékkel, fröcsköljük, elegyitsünk, daráltmákot, olvasztott, változatos, czukorport, vagdaljunk, tetszésünk, főznivalót, összetörve, lángtüzein, késhegynyi, rózsaszinű, készitsünk, sárgájával, pálczákat, pálczákba, koczkákat, vagdaljuk, szeretett, hosszában, hajtáskor, hosszukás, késfoknyi, alakuakra, jelenthet, tésztából, élvezetes, kiszáradt, mandulára, száradjon, ételeknek, hajlitsuk, keverjünk, bevallása, következő, anyagokat, süteményt, forgassuk, négyrétű, pozsonyi, tésztára, vékonyan, tepsiben, sziruppá, mazsolát, mandulát, czukorba, szerinti, szórjunk, vastagon, töltelék, bőségben, mandulás, sárgáját, tésztája, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1283
- e Hét: 8061
- e Hónap: 12465
- e Év: 44194
|
|
|